Voorstelling: Elisabeth, de vrouw die keuzes durfde te maken

In Ekklesia de Zijp is het leven van Elisabeth uitgangspunt voor de vieringen in seizoen ’23/’24. Deze vieringen vinden plaats in de kapel van het oude Elisabeth Gasthuis, dat naar haar is genoemd.

Elisabeth van Thüringen (1207-1231) is de dochter van de koning van Hongarije, maar groeit op aan het hof van de Thüringse landgraven. In haar korte bestaan ontdekt ze al snel wat essentieel is in het leven. Zo vraagt zij of producten fair trade zijn, en organiseert zij voedselbanken door de graanschuren open te zetten voor de armen. Op weg naar de kruistocht sterft haar man Lodewijk tijdens een epidemie en is zij, amper twintig jaar oud, weduwe met drie jonge kinderen. Ze neemt dan een belangrijke beslissing: ze verlaat het hof om zich in te zetten voor de zieke en zwakke mens. Zij geeft een middeleeuws, maar nog immer actueel antwoord op problemen van alle tijden. Of het nu gaat om een pandemie of om armoede, om het vermalen worden door de overheid of om het ontbreken van gelijke kansen voor alle mensen: in al deze gevallen gaat het steeds om een eerlijk bestaan voor iedereen.

Haar naam was en is nog steeds verbonden aan menig zieken- en verzorgingshuis, kleuterschool of kinderdagverblijf.

Peter Vermaat (spoken-word performer, dichter en verteller) vertelde haar levensverhaal, bijgestaan door zijn maskers en levensgrote poppen, en Emma van Dobben speelde als troubadour op trommel, eenhandsfluit, lier, rebec en draailier om de middeleeuwen te laten herleven.